Haber

Çiftçi-Sen’den çağrı: Zeytin için savaşın

Zeytinlik alanında madenciliğin önünü açan kanun teklifine tepki gösteren Çift-Sen, yaptığı açıklamayla çalışma çağrısı yaptı.

‘DOĞA PARASI ÇOK KEZ ENGELLENDİ’

Çiftçi-Sen Genel Lideri Ali Bülent Fazilet ve Genel Teşkilat Sekreteri Adnan Çobanoğlu tarafından yapılan açıklamada, kanun değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından durdurulacağı ancak kanun iptal edilinceye kadar madencilik yapılabileceği belirtildi. ve elektrik şirketlerinin zeytin tarlalarını yağmalaması. Açıklamada, ülkemizde 1980’lerden bu yana uygulanan neo-liberal yağma politikalarının, tarımsal üretimde küçük aile tarımını ortadan kaldırmaya çalışmakla yetinmediği belirtilerek, madencilik, GES, RES, JES, turizm tesisleri, OSB’ler ve konutlar için tarım arazileri. Yalnız ve çaresiz küçük çiftçiler topraklarını satmak zorunda kaldı. “Zeytin ve Zeytin Tarlalarını Koruma Kanunu”, sermayenin ve siyasi iktidarın doğayı metalaştırma çabalarına karşı mücadele edenlere yardımcı oldu ve doğanın talan edilmesinin birçok kez önüne geçildi.

‘ENERJİ BAKANLIĞI YASAYA DİKKATİNİ SÜRDÜRÜYOR’

AK Parti hükümetinin daha önce de 10 kez maddeye saldırdığı hatırlatılan açıklamada, “Enerji Bakanlığı, 1 Mart 2022’de çıkardığı bir yönetmelikle zeytinlikleri yok etmeye yönelik dokuzuncu saldırısını gerçekleştirdi. Sendikamız Çiftçi-Sen, Danıştay’a dava açtı ve mahkeme, yönetmeliğe aykırı olduğu için yürütmenin durdurulmasına karar verdi. kanun. Bu karardan rahatsız olan Enerji Bakanlığı, hukuka aykırı tutumunu sürdürüyor.29 AKP milletvekilinin imzasıyla 10 Aralık’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ‘Elektrik Piyasası Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2899 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ adı altında ‘Torba Kanun’ teklifini sundu. “Zeytin ve Zeytinliklerin Korunması Hakkındaki Kanun bu kez Maden Kanununda değişiklik yapılarak delinmeye ve yok edilmeye çalışılmaktadır.”

‘TEKLİF ANAYASAYA AYKIRI’

Kanun teklifinin “kabul edilemez” olduğu vurgulanan açıklamada, “Çünkü 3573 sayılı Zeytin Yetiştiriciliğinin Islahı ve Yaban Hayatının Aşılanması Hakkında Kanun” zeytinliklerin korunmasına yönelik özel bir kanundur. Değiştirmek istedikleri “Maden Kanunu” genel kanundur. Özel kanunlara aykırı olarak genel kanun çıkarmak. Anayasaya aykırıdır. Bu kanun değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından durdurulacağı kesindir. Çıkarılacak yasa yürürlükten kaldırılıncaya kadar madencilik ve enerji şirketlerinin zeytin tarlalarını talan etmesinin önünün açılması amaçlanıyor. Bu yasa aynı zamanda halkın yemek kültürüne de bir saldırıdır. İthalatın önünü açmaktır. onları küresel tarım ve gıda şirketlerine bağımlı kılmaktır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen Kırsal Alanlar. AKP Hükümeti 3- 5 şirketin kârına milyonlar İnsan hayatını, geçim kaynağını, gıdayı ve doğayı tehlikeye atmayı öncelikli bir politika olarak görüyor. Yaşamdan, emekten ve doğadan yana herkesi bu politikalara dur demek için çaba göstermeye çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu